Tento obchod potřebuje Javascript k tomu, aby fungovat správně.

Doprava zdarma nad 1000 Kč

Jak jsme z lásky psaly knížku

Jak jsme z lásky psaly knížku

| Martina Dušková

3 holky, 6 měsíců, 757 hodin, 178 stránek, 14 kapitol, 18 043 slov, 119 337 znaků, 235 emailů, 2 rozchody, 2 nepovedené státnice, 2 stěhování, 14 letů do Holandska a zpátky, 1 zbabělý útěk do Austrálie, nespočet hádek, probdělých nocí, litrů alkoholu, čokolády, nervů, slz, ale hlavně nekonečné množství radosti a lásky, nejen k písmu a papíru, ale i jedna k druhé.

Tohle přesně bylo potřeba k tomu, abychom daly dohromady naší první knížku “Z lásky k písmu aneb základy letteringu a moderní kaligrafie.” Často se nás lidi ptají, jak jsme to vůbec dokázaly, jako kdyby nám snad nevěřili. Nevěříme tomu ani my samy, takže jim to nemáme za zlé. Naštěstí nám doma překáží několik krabic plných lásky k písmu, které nám připomínají, že jsou reálné, kdykoliv o ně zakopneme. 

Samy jsme nad knížkou několikrát uvažovaly, ale znáte to – nikdy není dostatek času ani odvahy. Proto, když jsme dostaly email od Terezy Eliášové z redakce CooBoo, braly jsme to jako znamení. Nebudeme lhát, že jsme ani na chvíli neváhaly. Váhaly. A jak. Věděly jsme, že to nebude lehké a že máme už tak spoustu práce skloubit náš papírnický obchod s prací a případným osobním životem (haha!). Ale zároveň nám bylo jasné, že taková nabídka se neodmítá. Takže, stejně jako vždycky, jsme do toho skočily po hlavě, aniž bychom věděly, jak se taková knížka píše, ilustruje, sází ani připravuje pro tisk (zdravíme naší technickou redaktorku Violu Urbanovou! :)).

Prvních pár měsíců jsme vůbec netušily, z jakého konce začít, a trochu jsme se v tom ztrácelyNaštěstí jsme ale nakonec zvládly všechno dodat do deadlinů, plus mínus pár hodin. Týden před odevzdáváním jsme navíc stihly i letenskou demonstraci a jednu prokecanou noc nad pár flaškami vína. Ve finále jsem na nás moc pyšná, že jsme to zvládly. Pořád věřím, že je lehčí psát knížku sám než v týmu tří lidí. Na druhou stranu vím, že by knížka nebyla tak dokonalá, kdybychom všechny do ní nevložily kousek sebe. A rozhodně bych se nikdy nechtěla do takovéhle výzvy pustit bez mých holek. 

 

Z knížky máme pochopitelně obrovskou radost a věříme, že potěší všechny nadšence do písma a tvoření. Najdete v ní špetku teorie, která je nezbytná k tomu, abyste byli schopni krasopsaní zvládnout. Provede vás od prvních tahů na papír až po digitální psaní. A hlavně vás (doufáme) zavalí kupou inspirace a praktických cvičení, které jsme doplnily i krátkou písankou k procvičování. 

Každý příběh by měl být obohacený nějakou historkou “z natáčení,” tak pro vás také jednu mám. Psal se prosinec 2018. Anička byla v  Holandsku a já s Kačkou uprostřed předvánočního shonu, který zahrnoval prodejní market každý víkend po dobu pěti týdnů. Bylo to to samé období, kdy se o knížce začalo mluvit. Už jsme mlely z posledního a po čtvrtém víkendu jsme naprosto ztratily schopnost rozeznávat obličeje našich rodinných příslušníků natož našich milovaných zákazníků, kteří za námi chodili.

Jedním z nich byla i milá paní v zimní čepici, která za námi přišla aby se zeptala, zda jsme četly její e-mail. V ten moment jsme se obě lekly a začaly přemýšlet, který z desítek emailů k vyřízení to mohl být. Já na to vypálila: “Jasně, že jo.”, protože jsem samozřejmě nad věcí a četla jsem je všechny. Jen jsem zaboha nemohla přijít na to, o kterým z nich se bavíme, a musely jsme kápnout božskou. Takže jsme se hned na začátku spolupráce pořádně ztrapnily, protože jsme po jedné schůzce nedokázaly identifikovat člověka, se kterým se nám za poslední rok nejlépe pracovalo – naší paní šéfredaktorku. Tímto se ještě jednou omlouváme a moc děkujeme za příjemně strávených několik měsíců a moře trpělivosti, které jsme od Terezy i jejího týmu dostaly. 

Kromě nakladatelství CooBoo bychom rády poděkovaly klukům z ateliéru Mocup.space za pronajmutí studia, ve kterém bylo radost fotit všechny materiály pro knihu. Petře Tomicové za krásné fotografie našich maličkostí. Julesovi za zapůjčení prostorů pro naše nekončící schůzky. Všem našim rodinám a kamarádům, kteří přežili to, že jsme je posledních pár měsíců pěkně zanedbávaly. V neposlední řadě i všem, co nám fandí, a všem našim zákazníkům, kteří nám dodávají energii pokračovat v tom, co děláme. 

Pokud se chcete také zlepšit v ručním písmu, naši knížku seženete na našem e-shopu nebo ve všech větších knihkupectvích! Krásné psaní! 🙂

Za printintin s láskou,
Martina

printintin z lásky k písmuprintintin z lásky k písmuprintintin z lásky k písmuprintintin z lásky k písmu