Tento obchod potřebuje Javascript k tomu, aby fungovat správně.

Doprava zdarma nad 1000 Kč

O tom jak se zrodila láska k papíru

O tom jak se zrodila láska k papíru

| Martina Dušková

Když jsem v minulém příspěvku slibovala, že budeme vydávat články i jindy než u příležitosti vydání nové knihy, myslela jsem to vážně. Rovnou jsem si to přidala na seznam svých předsevzetí na 2021 a sama sobě se zavázala, že alespoň jednou za měsíc pro vás něco sepíšu. No a jelikož se ztotožňuji s rčením, že leden je pouze testovací měsíc a rok začíná pořádně až v únoru, pomineme fakt, že jsem článek v lednu nestihla a přesuneme se rovnou k článku únorovému. ?

O čem článek bude jsem měla jasno poměrně rychle. Mám totiž pocit, že k nám přichází noví zákazníci (děkujeme! ??), kteří vlastně možná nevědí, kdo za printintinem stojí a jaký je náš příběh. A tak jsem se rozhodla to všechno shrnout, ať v tom máme jasno. Tak jdeme na to!

Před několika lety

… se v Praze a v jednom menším městě na severu Čech narodily tři kreativní duše. Anička, Kačka a Martina. V té době jsme ještě netušily, že se nám jednou zkříží cesty a že spolu začneme tvořit náš papírový sen. Už v té době jsme ale rády kreslily, psaly, vyráběly, vymýšlely a hlavně milovaly výlety do papírnictví. Už od mala se nám v šuplíku válely různé sešity, tužky všech barev a další velice důležité papírenské poklady. Po celou tu dobu nám na českém trhu ovšem chyběly produkty, se kterými bychom byly naprosto spokojené. A právě to jsme se rozhodly o pár let později změnit.

2014

Psal se rok 2014 a naše osudy se konečně začaly proplétat. Společně jsme se ocitly na půdě naší Alma mater. Kačka v druhém ročníku a já s Aničkou jako nezkušení prváci. Společně jsme se v rámci oboru Multimédia v ekonomické praxi učily všechna grafická pravidla, základy marketingu, jak správně fotit i natáčet. A všechny tyto dovednosti jsme měly brzy zhodnotit.

A hodnotily jsme je hned v rámci našeho závěrečného bakalářského projektu. Všechny jsme se ocitly na semináři, kde zadání bylo jediné – rozdělte se do skupin a vytvořte něco reálného. A jsem si jistá, že to byl osud, který zařídil, že jsme na sebe “zbyly”. Pamatuji si, jako kdyby to bylo včera, jak jsem si k holkám přisedla na chodbě a společně jsme zjistily, že žádná z nás ještě nemá skupinu. A na rozdíl od většiny našich spolužáků se naše skupina nerozpadla po úspěšném obhájení bakalářské práce.

V tu dobu se Kačka už několik let věnovala letteringu a ručnímu písmu obecně. Dokonce si moderní kaligrafii zvolila jako téma své bakalářky a kvůli tomu, aby se psaní mohla věnovat naplno, dokonce opustila svou původní pracovní pozici a vrátila se zpět do školních lavic. Mě a Aničku písmo také moc bavilo, a tak jsme se rozhodly, že se pokusíme spojit lásku k písmu s láskou k papíru a nápad na založení vlastního papírnictví byl na světě. Po pár společných schůzkách jsme brzy zjistily, že máme i stejnou vizi – chceme vyrábět produkty, které budou nejen pěkné, ale i vtipné, kvalitní, šetrné k přírodě a hlavně budou dělat radost našim zákazníkům. A toho se držíme dodnes.

Po ujasnění naší vize i cílů jsme se pustily do práce. V tento moment nám už bylo jasné, že všechny chceme v projektu pokračovat bez ohledu na to, jak dopadne náš kurz. Musely jsme vymyslet značku i její název. Z nekončícího brainstormingu nám vzešly desítky možných názvů, ale jen jeden nám zněl už od začátku správně – printintin. Často se nás lidi ptají, co to slovo znamená. Neznamená nic, ale zároveň všechno. Vybraly jsme si ho pro jeho hravost a radost, kterou jsme chtěly už od začátku lidem přinášet.

2016

Co se týče našeho semináře, od vedoucích jsme dostaly spoustu užitečných rad. Bylo ovšem znát, že printintinu příliš nevěří. Bylo to částečně tím, že nikdo z poroty nebyl naší cílovou skupinou, ale také tím, že v té době se teprve pomaličku začalo dostávat pozornosti lokální výrobě. Pochyby, jestli se najdou zákazníci stejně nadšení pro ‘papírenské nezbytnosti’, kteří budou ochotní podpořit u nás vyrobené produkty a autorskou tvorbu, byly určitě na místě. My to ale měly naopak. Čím více jsme se do práce ponořovaly, tím více jsme věřily, že tohle je “to ono”. S úsměvem na rtech vzpomínám na naše každotýdenní schůzky v kavárnách, kde jsme vymýšlely vše možné i nemožné.

 Jako první věc, na kterou jsme se zaměřily, byl vývoj produktů. Prvním se stal symbolicky sešit. A ještě před Vánoci jsme měly v rukou první testovací várku.

2017

Prvotním úkolem printintinu v novém roce bylo obhájit naše kredity. Protože pro nás bylo nejdůležitější vyvinout opravdu kvalitní produkt, strávily jsme nejvíce času právě výzkumem materiálu a hledáním a testováním nejrůznějších papírů, abychom našly ty pravé, které by splňovaly všechny naše požadavky. Kvůli tomu se nám nepodařilo naplno dodržet původní poněkud ambiciózní harmonogram projektu. K obhajobě jsme ovšem nastoupily sebevědomé a s jasným plánem, který nám kredity nakonec úspěšně vybojoval.

Prvním krokem našeho plánu bylo zajistit finance na rozjezd firmy, které jsme se rozhodly zkusit získat pomocí crowdfunfingu. Začaly jsme tedy s důkladnou přípravou kampaně na Startovači, která byla k naší velké radosti úspěšná. Název dostala “Moje srdce bije pro papír” a díky ní začalo bít i srdce printintinu.

Mezi školními povinnosti jsme začaly vyrábět první produkty, které jsme posílaly našim přispěvovatelům ze Startovače. Jenom jejich balení nám trvalo několik dní!

A pak už to začalo být vážné. Založení firmy. První vystavená faktura. První zakázky. Právě velká vlna zakázek, která se na nás snesla po kampani na Startovači, odložila otevření vysněného e-shopu. Nicméně zakázky jsme vytvářely, jako doposud, s radostí a byly mezi nimi i ty, na které jsme dodnes pyšné, jako například sešity pro Becherovku, výlohy pro Manufakturu nebo diáře pro Loono, na kterých spolupracujeme dodnes.

Psal se 14. listopad a my dokončily poslední úpravy na e-shopu, který jsme ten den konečně spustily. Od té doby k vám putují sešity, ale i další produkty, které jsme postupně do sortimentu přidávaly.

2018

Hned v dalším roce jsme do naší nabídky přidaly printy, přáníčka, pohledy, nedatované diáře, placky a velmi populární samolepky. Vše jsme představily na našem prvním marketu, kde jsme se se zákazníky poprvé setkaly i v offline světě. To jsme si samozřejmě ihned zamilovaly a začaly se pravidelně účastnit i dalších marketů.

V roce 2018 jsme také všechny úspěšně odstátnicovaly a rozloučily se (pouze fyzicky) s Aničkou, která jela sbírat nové umělecké zkušenosti na studia do Holandska.

2019

O rok později jsme si splnily další sen. Většinu roku jsme strávily psaním naší první knížky Z lásky k písmu, aneb základy letteringu a moderní kaligrafie. (Celý náš rok v detailu tedy najdete shrnutý v tomto článku.) I když to chvílemi bylo docela náročné, celý proces psaní a tvorby knížky jsme si užily a završily to tím nejkrásnějším křtem, na který dodnes rády vzpomínáme.

Jediná další věc, kterou si z tohohle roku pamatuji, je “Velký vánoční marketový maraton,” který jsem si tentokrát užila sama, jelikož Anička studovala v zahraničí a Kačka si (určitě naschvál) zlomila nohu. Pro mě to znamanalo extra workout (zkuste tahat krabice plné papíru) a extra méně spánku (zkuste si pět víkendů za sebou nemít volno).

2020

Jak všichni bohužel víme, celý rok 2020 se točil okolo koronaviru. A to znamenalo komplikace i pro nás. S holkama jsme se mimo obrazovku skoro celý rok neviděly, ale na printintinu jsme pracovaly i nadále. Se všemi restrikcemi přišla omezení i pro nás a my nemohly prodávat naše zboží ani v obchodech, do kterých pravidelně dodáváme, ani na většině marketů. Vy jste nás ovšem zahrnuli hromadou objednávek na e-shopu, a my tak díky vám dokázaly naše milované papírnictví udržovat při životě. Za to vám nesmírně děkujeme!

I v tomto nelehkém roce jsme ovšem zvládly vydat další knihu – Čas na Vánoce. Její téma bylo, jak již název napovídá, vánoční a o tom, jak se v létě píše vánoční knížka, si můžete přečíst tady.

2022

Knížky jsme vydávali i nadále. Po Cestovním deníku a tříletém deníku Rok za rokem, které vyšli ještě v roce 2021, jsme do našich knihoven přidali ještě Příběh života. 

Společně s Kačkou jsme založili Papír Fest, papírenský pop-up pro milovníky papíru, kde jste se kromě nás mohli setkat s dalšími lokálními tvůrci papírnictví. 

Koncem roku u nás nastala jedna velká změna. Anička se rozhodla svou kreativitu uplatňovat na jiných projektech a naše cesty se v dobrém rozdělily.

Součastnost

Píše se rok  2023 a my máme na letošek spoustu plánů, jak náš printintin opět posunout. Máme miliony nápadů, které chceme zrealizovat takže máte se na co těšit. 🙂

Za printintin,
Martina